Meteorregn

Himlen och alla dess fenomen har i alla tider fascinerat människan. Man har studerat himlakroppar redan innan teleskopen var uppfunna och letat förklaringar till vad man fick uppleva när man sökte blicken uppåt. Ett av alla fantastiska fenomen som besöker jorden regelbundet är meteorregn. Meteorregn är flera stjärnfall under en kort tid. När man ser ett stjärnfall sägs det att man får önska sig något. Har man turen att få se ett meteorregn kan man alltså få flera önskningar på en och samma gång!

 

Mängder av stjärnfall
Ett meteorregn upplevs som flera stjärnfall under en begränsad, relativt kort tid. Ett annat ord för meteorregn är meteorskur. Orsakerna till fenomenet kan vara att en större meteor splittras, men i vanligaste fallen kan man uppleva det då jordens bana korsar banan hos en gammal periodisk komet. När meteorerna kommer in i jordens atmosfär brinner de upp, och då de oftast är små som sandkorn når de sällan jordens skorpa. Meteorregn har blivit till populära inslag i populärkulturen och har särskilt inspirerat spel.

 

Perseiderna och Geminiderna är två av de mest kända och uppskattade meteorregnen att beskåda. De återkommer varje år och är väl värda att ta sig ut på natten för att beskåda. Geminiderna uppträder i december varje år och Perseiderna har som störst aktivitet i mitten av augusti varje år.Meteorregn 1

 

Vad är en meteor?
En meteor är ett ljusstreck som syns på himlen under en väldig kort stund då en meteorid, en liten himlakropp, faller in i jordens atmosfär med en mycket hög hastighet. Fenomenet syns på ungefär en höjd av 100 km upp i atmosfären och de flesta partiklar når aldrig marken innan de hinner brinna upp. Några gör det dock och de kallas för meteoriter. Om man tar sig ut en mörk och molnfri natt kan man få uppleva ungefär 2-10 meteorer varje timme. Man behöver i regel ta sig utanför staden då dess ljus lyser upp och förhindrar att man ser natthimlen ordentligt.

originmag