Ljusföroreningar

Ett av astronomens största problem idag är ljusföroreningar. Det handlar helt enkelt om att vi människor i allt större utsträckning lyser upp vår omvärld om nätterna. Det är i stort sett omöjligt att få till bra observationer om natthimlen skyms av ljus, vilket påpekats av hobbyastronomer runt om i Sverige. Det är emellertid inte bara hobbyastronomerna som är oroliga, utan problemet har uppmärksammats internationellt i olika sammanhang. Det är en typ av miljöproblem som ofta glöms bort och underskattas gravt. Till exempel borde det vara en faktor när LED-belysning diskuteras, vilket i stort sett alltid är i mycket positiva ordalag.

Visst är det så att ljusföroreningarna ställer till med stora problem för oss som vill se stjärnorna, men de påverkar också på många andra sätt. Ett som är självklart är miljöförstöringen som uppkommer genom det enorma energislöseriet. Mycket av den nattliga belysningen handlar om till exempel reklam och är helt onödig utom ur den ekonomiska aspekten för företaget i fråga. Dessutom lyser reklamskyltarna även vid tider på dygnet när ingen människa ser dem. Ljusföroreningar ställer även till med problem för nattlevande djur som till exempel fiskar och fåglar, men också för insekter. Även vi människor kan påverkas negativt rent fysiskt, då melatonin som styr sömnrytmen påverkas av ljus och mörker. Detta kan förklara sömnsvårigheter som ibland finnas hos storstadsbor.Ljusföroreningar 1

Lösningar på problemet
Det finns en enkel lösning på problemet, vilket är att släcka ner belysningen. Ibland är det dock inte möjligt av säkerhetsskäl. Som tur är pågår ett arbete med att förändra lamporna till det bättre, men det går alldeles för långsamt för att hobbyastronomerna ska vara nöjda. Som de nattvarelser de är vet de mycket mer om hur detta påverkar än andra.

Det kanske inte är alla som går så långt som att säga att det är en mänsklig rättighet att kunna se stjärnorna, även om den åsikten finns. Däremot kan stjärnornas existentiella betydelse tas upp i sammanhanget. Det är fler än hobbyastronomer som upplever lyckan i att se en riktigt stjärnklar himmel. Nu kanske du undrar varför det är hobbyastronomer och inte de professionella astronomerna som slåss för människans rätt till stjärnorna. Faktum är att vetenskapsmännen och kvinnorna har gett upp och flyttat ut till avlägsna platser där ljuset inte kan nå dem. Frågan är dock hur länge den lösningen håller. Ljuset sprider sig allt längre.

En mer radikal lösning är lagstiftning mot ljusföroreningar som pågår runt om i världen idag. 2007 skapades världens första stjärnpark. Den ligger i Utah i USA och döptes till Natural Bridges. Nästan samtidigt kom ett stjärnreservat till i Quebec. Förhoppningsvis får vi se många fler initiativ av det här slaget framöver.

originmag