Idéer för hobbyastronomen

Astronomi är fantastiskt spännande. Universum och himlakropparna har fascinerat oss människor sedan tidernas begynnelse även om det var först när teleskopet uppfanns som det fick epitetet vetenskap. Astronomin är dock inte bara till för vetenskapsmännen och kvinnorna som sysslar med antingen observationell eller teoretisk astronomi. Den är även till för hobbyastronomer som älskar att skåda natthimlens under och lära sig mer om dem.

De flesta tillhör främst hobbydelen av observationell astronomi, som handlar om att hämta och analysera data. När det händer något speciellt blir det som en liten helgdag för dessa personer. Samtidigt är den teoretiska astronomin spännande att läsa om. Den försöker förklara det observationerna försöker berätta och hur kosmos faktiskt fungerar. Däremot är det svårt för amatören att arbeta fram egna teorier.

Håll ordning på observationerna
Om du är intresserad av astronomi kommer du med all säkerhet göra många observationer. Det är roligare om du håller ordning på dem och kan gå tillbaka och se vad som hände när. Kanske har du också en del siffror med i dina observationer. Ett tips är att använda något program som gör det enkelt. Excel är bra för att hålla ordning, och i detta program kan du även göra uträkningar och skapa formler. Många kommer inte så långt eftersom det ofta behövs lite hjälp för att hitta alla funktioner. Excel är oftast ett utmärkt val, det behövs sällan dyrare program än så. Om du tycker det är svårt kanske en excelkurs kan vara på sin plats.Idéer för hobbyastronomen 2

I Sverige finns det gott om möjligheter att göra observationer. Förutom att du så klart bara behöver vandra ut i närheten av ditt hem en stjärnklar natt kan du också besöka någon av de träffar som anordnas. Det är svårt att klara sig utan en stjärnkarta, och ett bra tips är även varma kläder. Det blir kallare än många tror när du står stilla och tittar uppåt! I början är det bra att hitta en utgångspunkt för att känna igen sig bland stjärnorna. Klassikern är Karlavagnen, som även de som aldrig varit särskilt intresserade av astronomi känner igen. Det är bra att ha en kikare med sig, men är absolut inget krav. Amatörastronomer som hållit på ett tag väljer ibland däremot att införskaffa ett enkelt teleskop. När du kommit lite längre kanske du också vill analysera dina observationer i något mer avancerat program. Det kan leda till nya upptäckter även om du ”bara” befinner dig på amatörnivå.

originmag